Szeretne kistestvért a gyerekének? Akkor a szoptatás alatt is ügyeljen a vaspótlásra!

Ma már nem igazán kell magyarázni, hogy miért is van szükség a várandósvitaminokra, hiszen tudjuk, hogy az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok pótlása kiemelten fontos a termékenység fenntartásában, és a baba kihordásának komplikációmentességében is. Sokan azonban a szülés után abbahagyják a készítmény szedését, ami nem szerencsés, hiszen az olyan fontos elemek, mint a vas így sokkal kisebb mennyiségben jutnak csak a szervezetbe.

A témában Ratkó Tünde szülésznőt kérdezte a ratkotunde.hu.

Vaspótlás szoptatás alatt is!A vas elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a termékenységet normál szinten lehessen tartani, illetve ahhoz is, hogy a kisbabánk megfelelően fejlődjön, és az kismama se aludjon el állva. Azonban a szülés nem jelenti azt, hogy innentől nincsen szükség a fokozott tápanyagbevitelre. A szoptatással ugyanis igen nagy mennyiségű tápanyagot veszít az anyuka, hiszen ilyenkor is ő táplálja a saját testéből a gyermekét.

Ennek megfelelően a vas is így jut a baba szervezetébe, ami az anyukát erősen megterhelheti. A nők teste kisebb mennyiségben tárolja a vasat, mint a férfiaké. ez jellemzően 300-500 mg.

Ennek oka, hogy a hölgyek havi vasvesztése jóval magasabb átlagosan, mint a férfiaké. A menzesz során 20-25mg vas is távozik a szervezetből. Amennyiben a menzesz nem rendszeres, és köztes vérzésekkel is kell számolni, akkor ez a mennyiség akár a duplájára is nőhet.

A szoptatás, akárcsak a menzesz esetében, 20-25mg vasvesztést eredményez havonta. Mindemellett jelentkezhet már a menstruáció is, ami értelem szerűen emeli a veszteség szintjét. Nem is beszélve arról a vasveszteségről, ami a szülés közben jelentkező vérzéssel történik.

Miért gond a vashiány, és honnan lehet jól pótolni?

A vashiány vashiányos vérszegénységhez vezethet. Ez erős fáradságérzettel, gyengeséggel párosulhat, valamint ma már bizonyított, hogy a szoptatás alatt jelentkező vashiány jelentősen növeli a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát. Azzal is számolni kell, hogy a vasraktárak kiürülése gyorsan, míg azok feltöltése rendkívül lassan történik. Ha nem figyelünk a megfelelő vaspótlásra a szoptatás alatt is, azzal jelentősen romolhat a következő baba foganásának lehetősége, hiszen a vashiány hosszabb távon hozzájárul a meddőség kialakulásához is.

A vas bevitele a szervezetbe a legnagyobb mennyiségben az olyan növényekből történhet, mint a spenót. A gond csak az, hogy ilyenkor hiányoznak azok a segédanyagok, melyek a vas felszívódását elősegítik, vagyis hiába a magas vastartalom, csak keveset képes belőle hasznosítani a szervezet. A húsokban lévő vas felszívódása sokkal jobb, ám ezek mennyiségileg kevesebbet tartalmaznak ebből az anyagból. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy szakemberek javaslatára egyre több nő szed várandósvitamint, mely segíthet az egyensúly fenntartásában. Ehhez azonban kell, hogy a vas, amit a készítmény tartalmaz, jó arányban hasznosuljon. Ezt akkor érhetjük el, ha szerves formában (citrát, glükonát) tartalmazza a várandósvitamin a vasat. Ez nem csak a vasra, hanem minden anyagra igaz, hiszen a szerves formában, illetve komplex készítmény esetén a segédanyagok jelenlétével a felszívódás, hasznosulás aránya akár 80%-kal is jobb lehet! Mindemellett természetesen figyelni kell arra is, hogy a kiválasztott készítmény a szerves vasat legalább 25 mg, de inkább valamivel nagyobb dózisban tartalmazza.

Forrás: ratkotunde.hu