Szőrős lehet a születendő babám a vitaminoktól?

A várandós vitaminokról keringő számos – vagy inkább számtalan – tévhit közül az egyik legijesztőbb az, amely szerint a készítmények hatására a születendő gyerekek szőrösek lesznek. Hogy ezt az elképzelést tisztázhassuk, dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvostól kért segítséget a ratkotunde.hu.

Szőr a babán?

Akármilyen hihetetlen is ez elsőre, a gyereke nem ritkán születnek szőrösen. Ez nem azokat a kis pihéket jelenti, ami a kezecskéken és a lábacskákon látható, hanem sötét színű szőrt a háton, vagy akár az arcon is. ez sokakat megrémít, és hirtelen valami magyarázatot keresnek a jelenségre, ilyenkor jönnek elő a várandós vitaminkészítmények. Hiszen mi van, ha nem szedte volna őket a kismama? Akkor most a kislányának, vagy a kisfiának nem kellene szembe néznie a fokozott szőrnövekedéssel?

Nos, első körben tisztázzuk azt, hogy bár lehet furcsa a jelenség, nem fokozott szőrnövekedésről van szó. Ami a kicsiken található, az a szaknyelv lanugonak nevezni. Ez egy puha, a tenyereket és a talpakat leszámítva bárhol észlelhető szőr, mely a születést követő néhány héten belül lekopik, és helyét az elsődleges szőr veszi át, mely már messze nem olyan feltűnő. A babák testén a szőr a 12. hét körül kezd el nőni, és nagyjából a 19. hétre már az egész testükön megtalálható. Szerepe nagyon fontos, hiszen nélküle a magzatvíz bőrre gyakorolt puhító hatása jelentős lenne, ami komoly gondokat okozna.

A lanugo nagyrésze a születés előtt és közben le is kopik, de a császármetszéssel világra jött babák esetében intenzívebben lehet jelen, ám ez teljesen természetes dolog, ahogyan a magzatmáz, vagy a kezdeti ráncos bababőr is.

A genetika nagy úr

A szőrösödés mértékét tehát a genetika, illetve a biológia határozza meg, semmi esetre sem a várandósság létrejöttét, vagy a magzat kihordását támogató vitaminok. Ezeknek a készítményeknek a szerepe másban áll – magyarázza dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A terhesség létrejöttéhez a szervezetnek fel kell készülnie, hiszen ha nincs egyensúlyban, ha a tápanyagellátottsága nem megfelelő, akkor sajnos könnyen előfordulhat, hogy a várandósság nem alakul ki, vagy esetleg koraszüléssel, vetéléssel kell szembe néznünk. Sajnos a tápanyagok pótlása a világon mindenhol problémás, hiszen csak az étkezés sok esetben erre már nem alkalmas. Ez az oka, hogy a szakemberek jelentős része tanácsolja a várandós vitamin szedését a baba tervezésétől egészen a szoptatás végéig.

Szomorú statisztika, hogy a világon – ahogyan hazánkban is – egyre több a meddő pár. Magyarországon minden 4.-5. család kénytelen szembenézni a meddőség rémével, és segítséget kérni a megtermékenyítés területén. Mindemellett a koraszülések és a vetélések száma is évről- évre emelkedik. Éppen ezért a vitaminkészítmények között sem mindegy, hogy melyiket választjuk.

Fontos a komplexitás, hiszen így az egyes anyagok segíthetik más anyagok beépülését (ahogyan a D-vitamin a kalciumét). Emellett az is nagyon lényeges szempont, hogy a készítményben a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szerves kötési formában legyenek jelen. Ezzel ugyanis elérhető, hogy a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb legyen, vagy lényegesen nagyobb arányban képesek a szervezetbe beépülni, és azt segíteni, mint szervetlen kötésű társaik.

Forrás: ratkotunde.hu