Terhesség 40 felett?

Lehet 40 évesen gyermeket vállalni? És ha igen, akkor nem lesz sokkal nehezebb? Nem kell tartani a betegségektől, komplikációktól?
Ezekre a kérdésekre keresi a választ a ratkotunde.hu, és ehhez segítségül hívja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvost is, hogy tisztább képet kaphassunk a késői terhességekről, és azok rizikóiról.

Orvosi értelemben

Igen, a 40 körüli várandósságnak mások az orvosi értelemben vett kockázatai, mint a korábban létrejött terhességeknek. Illetve nem is annyira mások, inkább megnövekedettek. Ilyenkor a Down-szindróma és más kromoszómarendellenességek kialakulása is valószínűbb, ezeket azonban szűréssel ellenőrizni lehet.

Fontos megemlíteni, hogy nem csak a terhesség nehezebb, hanem a teherbe esés is. Ekkorra a szervezet már nem annyira fitt, sokkal könnyebben találjuk szemben magunkat a különböző problémákkal, amik hátráltatják, vagy akár lehetetlenné teszik a gyermekvállalást. A 40 körüli terhességeknél lényegesen magasabb a gesztációs, vagyis a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata, de gyakrabban jelentkezik terhességi magasvérnyomás, koraszülés és vetélés is.

Letenni azért nem kell az álmokról, csak lényegesen több odafigyeléssel kell kezelni a helyzetet. A 40 körüli várandósságnál, illetve a babatervezésnél kiemelten fontos, hogy a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal ellássuk, a raktárait feltöltsük. Ezzel ugyanis jelentősen csökkenthető minden rizikó, és növelhető annak esélye, hogy a nő teherbe essen – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ehhez a várandósvitamin jelenthet jó megoldást, de az is csak akkor, ha megfelelően tagolt, a 3 trimeszter igényeinek megfelelően összeállított készítményről beszélünk. Fontos, hogy komplexitása mellett a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így azok felszívódása akár 80%-kal is jobb, ami nagyon nem elhanyagolható tény!

Megélni is egészen más

A stressz a 40 körüli terhességeknél sokszor még nagyobb, mint a viszonylag fiatalabb korosztálynál. A nők ilyenkorra már stabil munkával, karrierrel rendelkeznek, megvan a napi rutinjuk, a megszokott életszínvonaluk. Ezt pedig egy baba fenekestül képes felfordítani, amire az anyukák vágynak ugyan, de sokszor rosszul viselik. A várandóssággal járó kellemetlen tünetek is erősebben nyomhatják rá bélyegjüket a mindennapokra. Mindemellett a 40 körüli kismamáknak szembe kell nézniük a környezetükkel is, ami sokszor messze nem elfogadó. Így tehát lényegesen nehezebb dolguk van, jól jön minden külső és belső segítség.

Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy azok a nők, akik 40 körül vállalnak gyereket, már máshogyan látják a világot. Tisztában vannak vele, hogy a dolgok nem maradnak olyanok, mint aminek megismertük őket, tudják, hogy állandóan változik minden. Vagyis azzal is tisztában vannak, hogy az összes kellemetlenség csupán időszakos, könnyebben lépnek át egy-egy rosszabb napon. A múlandóság tudatossága pedig lehetővé teszi számukra azt is, hogy mélyebben, intenzívebben éljék meg a babával kapcsolatos összes apró szépséget, kis csodát, hiszen ők már tudják, ezek a pillanatok pótolhatatlanok.

Hogy lehet-e gyereket vállalni 40 felett? Természetesen igen, és a veszélyeket is ma már nagyon jól kordában lehet tartani. Azonban az, hogy ki minként dönt, sokkal inkább a környezete, és a saját elképzelési befolyásolják, semmint az orvosi értelemben vett lehetőségei. Igen, idősebb édesanya lesz a nő a gyermeke ballagásán, diplomaosztóján, esküvőjén, de ez igazán nem lehet akadály, hiszen ezeket az apró csodákat minden korban érdemes megélni!

Forrás: ratkotunde.hu