Terhesség Hashimoto betegséggel? Igen, lehetséges!

Hazánk mérsékelten jódhiányos terület, ebből adódóan pedig számolni kell azzal is, hogy a pajzsmirigy megbetegedései is igen gyakoriak. Ezek között van a Hashimoto-betegség is, melynek megléte sokszor hosszú idő elteltével derül csak ki, és a gyermekvállalás szempontjából sok bonyodalmat jelenthet.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Hashimoto?

A pajzsmirigy egyik betegsége az autoimmun thyreoditis, vagy más néven a Hashimoto-betegség. Nevét a betegséget először leíró orvosról, Hashimoto Hakaru japán orvosról kapta.

A betegség során a szervezet T-limfocitái hibásan működnek, ennek köszönhetően a pajzsmirigysejtek egy bizonyos fehérjéét idegen anyagnak ismeri fel, aminek hatására a test ellenanyagot termel ezek ellen a fehérjék ellen. Ennek hatása többrétű: egyrészt a sejtek pusztulni kezdenek, ami gyulladással jár. A gyulladás következtében a betegség kezdetben rövid ideig pajzsmirigy túlműködéssel jár, ám a pusztuló sejtek miatt később ez alulműködésbe megy át. A betegség végkimenetelében a pajzsmirigy működése teljes egészében leáll. Gyógyítani a tudomány jelenlegi állása alapján nem lehet, ám gyógyszerkészítménnyel könnyedén szinten tartható a pajzsmirigyhormonok szintje a szervezetben.

A betegséget nem egyszerű felismerni, de mivel a pajzsmirigyet támadja (melynek hormontermelése gyakorlatilag mindenre hatással van a szervezetben, így a szaporodásra is), így egyik jellemző tünete a meddőség kialakulása. Emellett rossz közérzettel és depresszióval is gyakran párosul, sőt, a pánikrohamok sem ritkák. A pajzsmirigy alulműködésének egyik jellemző tünete az indokolatlan hízás ebben az esetben is jelen van, akárcsak a töredezett haj, száraz bőr vagy a fáradékonyság. A betegségre utalhat az ödéma is, mely a felső végtagokon is jelentkezhet, így akár kéztőalagút-szindróma formájában is jelen lehet. A Hashimoto az A-vitamin anyagcseréjére is hatással van, így a tünetek között a sárgás bőr is jellemző lehet.

Várandósság és Hashimoto

A Hashimoto betegség nem zárja ki azt, hogy a beteg várandós lehessen, de ehhez mindenképpen kezelésre van szüksége. Ez elsődlegesen gyógyszerrel történik, de lényeges az is, hogy a szervezet tápanyagraktárait feltöltsük. Mire a betegség diagnosztizálásra kerül, addigra az endokrin rendszer, és ezen keresztül igazából szinte minden szervrendszer működése hibát szenved. Ennek helyreállítása akkor lehetséges, ha a szervezet megkapja a szükséges építőköveit. Ezt jó esetben az egészséges életmóddal, vagyis a helyes táplálkozással és a mozgással lehet elérni, azonban napjainkban ez erőteljes nehézségekbe ütközik.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a várandósság igen nagy kihívás a szervezet számára, így azt akkor képes fenntartani, ha a tápanyagraktárakban az ehhez szükséges anyagok megfelelő mennyiségben jelen vannak, és azok utánpótlásáról is gondoskodunk. Ma az élelmiszerek tömegtermelésének köszönhetően a táplálkozás a raktárak feltöltéséhez sokszor nagyon kevés, így a szakemberek jelentős része javasol várandósvitamint. Azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy a jó hatásfok érdekében olyan terméket kell választani, mely biológiailag aktív anyagokat tartalmaz, vagyis melyben az anyagok kötési formái szervesek (citrát, glükonát). Emellett fontos, hogy komplex összetételű legyen a szer, hiszen így az egyes anyagok segítik mások felszívódását is. a harmadik fontos szempont pedig a megfelelő tagoltság. A várandósság 3x3 hónapjának tápanyagigénye eltérő, így minden trimeszterben az annak megfelelő anyagokat kell a szervezetbe juttatni. Így elérhető az igen magas fokú támogatottság, vagyis a várandósság kialakulásának valószínűsége jelentősen megnőhet.

Forrás: ratkotunde.hu