Valóban meddővé teszi a szűk nadrág a férfiakat?

Sokszor olvashatjuk, hogy a férfiak esetében mekkora gondot okoznak a szűk nadrágok, vagy a fecske alsók, mivel hozzájárulnak a meddőség kialakulásához. Ebben van igazság, de azért ennél árnyaltabb a helyzet.

A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre

Spermatogenezis és hő

A spermatogenezis az a folyamat, melynek során az őssejtek foszlásával végül életképes spermiumok jönnek létre. Ennek ideje 74 nap, és sikerességének, vagyis annak, hogy életképes, egészséges spermiumok jöjjenek létre, vannak feltételei.

Ezek közül az egyik, hogy a herék alacsonyabb hőmérsékleten legyenek képesek működni, mint a test maghője, mely nagyjából 37.5 °C körül van. ennél kerek egy fokkal kevesebb az ideális a hereműködéshez, ez az oka annak, hogy ez a páros szerv a testen kívül helyezkedik el.

A hőhatás a spermatogenezis folyamán a spermiumok örökítő anyagának károsodásához vezet, vagy mozgékonyságukat rontja. A túl nagy meleg a spermiumok keratinszerkezetére gyakorol hatást. Ez az anyag a DNS-el együtt adja a kromoszómákat. A spermatozoonok, vagyis az önálló mozgásra és megtermékenyítésre képes spermiumokban a kromatin szorosabb formában van jelen, melyet protaminnak nevezünk. Ez az anyag pedig hőérzékeny, így a túlzottan magas hő hatására sérülések keletkeznek a kromoszómákban, mely genetikai hibákat, meddőséget eredményezhet.

Mekkora ennek a veszélye?

A szűk nadrág, vagy a nem megfelelő alsó – de még a folyamatos ülőmunka is – a heréket közelebb tartja a testhez, így megvan annak az esélye, hogy azok túl melegek lesznek. De ez igazán csak akkor okoz problémát, ha hosszan fennáll a dolog. Innen könnyen leszűrhető, hogy a divat – ha egy-egy napra választunk csak nem megfelelő darabokat – nem okoz lényegi károkat a férfiak termékenységében – mondja Ratkó Tünde.

A férfiak körében is egyre gyakoribb meddőség oka a leginkább a nem megfelelő életmód, és az abból adódó tápanyaghiány, melyet azonban viszonylag könnyen lehet orvosolni. a mozgás elengedhetetlen, ám az étkezés sokszor ma már nem elég a tápanyagok megfelelő pótlására az élelmiszerek beltartalmának csökkenése miatt.

Ahogyan a várandósvitamin, úgy a férfiaknak kifejlesztett vitaminkészítmény is éppen ezt a gondot hivatott eltűntetni. És ahogyan a várandósvitamint ma már a szakemberek is javasolják, úgy a férfivitamin szedése is nagyot lendíthet a családalapítási álmok valóra váltásán. Az igazán hatékony tápanyagpótláshoz a készítménynek biológiailag aktív, szerves formában kell tartalmaznia az anyagokat (pl.: kalcium-citrát, réz-glükonát), valamint komplexnek is kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik másik felszívódását (pl.: vas-C-vitamin, kalcium – D-vitamin). Így az anyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet!

Azok, akik erősebben koncentrálnak a családalapításra, a készítmény szedése mellett mindenképpen kerüljék a forró kádfürdőt, hiszen itt akár magasabb hőhatásnak is ki van téve a here, mint a testen belül lenne. A megfelelő ruhadarabok ebben az esetben is ajánlottak, valamint érdemes letenni a cigarettát, és minimalizálni az alkohol mennyiségét.

Forrás: ratkotunde.hu